2014. március 9., vasárnap

Orosz részvénybefektetés

Jó ötlet-e most orosz részvénypiaci befektetést indítani? Ezt én nem tudom megmondani, de egyelőre az óvatosság pártján vagyok.
Olvasom portfolio.hu kicsit bulvárízű cikkét, ami akár ösztönözhetne ilyen befektetésre.  Van egy RSX nevű ETF, amely ezen a piacon operál. Nagyon likvid, kis bid-ask spreddel kereskedhető. Az eszköz már megvan, amivel ezen a piacon kis költséggel be lehet fektetni. Ott vannak persze a forintért elérhető orosz piaci kitettséggel rendelkező befektetési alapok is. Ezek költségei viszont hosszabb távon jelentős összegre rúghatnak és a T+N kereskedés is visszatartó hatású lehet.
Összevetve RTX, az orosz tőzsdeindexszel,

láthatjuk, hogy RSX jól követi a benchmarkot.

A papír bizony masszívan a MA200 alatt tanyázik. Ez nem az ukrán válsággal kezdődött. Tavaly szeptemberben volt egy szárnyalási periódus, de előtte sem remekelt igazán, majd januárban ismát alá bukott, amikor még híre-hamva sem volt a konfliktusnak. Most viszont nem látom még annak kimenetelét.
Így aztán inkább távol tartom magam az orosz piactól.



Részvénypiaci fejlemények

Az elmúlt időszakban napról napra újabb csúcsokat látunk S&P500-ban, az optimizmus töretlen(nek tűmik). Talán azért érdemes a grafikon mögé nézni és végiggondolni a várható valószínűségeket. Egy rövid hozzászólásomban jeleztem az óvatosság szükségességét itt, de most nézzük meg ennek indokoltságát kicsit alaposabban a pénteki nap ismeretében.
Az ukrán-orosz feszültség kiéleződése ösztönzött először arra, hogy portfólióm volatilitás növekedésére igen érzékeny részét fedezzem. Nos ez meg is történt a feszültség (átmeneti) csökkenésekor 03.4-n. De mi is történt a piacokon? SnP csinált nekünk 03-03n egy hanging man - szerű gyertyát.



Ez a kötvénypiacon nemigen okozott turbulenciát, ugyanis a teljes hozamgörbe lényegében változatlan maradt


Ha viszont megnézzük a hét további fejleményeit, akkor láthatjuk, hogy a részvénypiaci emelkedés ellenére a kötvényhozamok növekedésnek indultak és a hozamgörbe meredeksége is megnőtt.
Ezt a fentiek miatt nem a (remélhetőleg hamarosan konszolidálódó) ukrán válság hatásának gondolom, hanem strukturális fejleménynek tartom.
Pénteken hasonlóan a fentebb hivatkozott hozzászólásomban írtakhoz VIX ismét csökkent, de a határidős kontraktusainak árfolyama emelkedett annak ellenére, hogy S&P új ATH értéket ért el. Ennek tükrében azért különös, hogy VIX a csökkenés ellenére is a 14 érték körül tanyázik. Az opciós piac óvatossága felébredt a nagy optimizmus közepette. Az említett, határidős kontraktusok körüli fejlemény is erre utal.



A kötvényhozamok alakulása 03.03 után:


Ennek megfelelően a hosszú kötvények árfolyama erős csökkenést mutat

Ez bizony nem feltétlenül kizárólag a pénteki munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően alakul így, trendszerűnek látom.

Így aztán továbbra is indokoltnak látom az óvatosságot a portfólio érzékeny elemei körül.