2012. december 29., szombat

VIX a félelem indexe !?

Update 2012.12.30.

A VIX futures-k szerint nem lesz tartós a gyengélkedés. Másrészről mi a tartós? Márciusig még lehet újabb világvége is.

VIX Not Flirting With Backwardation Anymore by Russell Rhoads, CFA


by rrhoads on 12-28-2012 05:08 PM

I spent the afternoon watching the Harlem Globetrotters trounce Global Select 139 – 124 (I guess the Washington Generals gave up) with my kids so I missed the late afternoon drop in the markets.  However, I noted when I returned home the flirtation between VIX and backwardation seems to be over.  We spent the majority of the day on Thursday in backwardation and I was all prepared to blog last night on VIX being at a premium to both January and February futures, but a late market rally on Thursday and drop in VIX ruined that plan.  However, with the stock market fearing no fiscal cliff resolution or at least not a satisfactory one, stocks dropped and VIX popped. 

VIX closed the day up almost 17% on the day to 22.72 – solidly over the psychologically significant level of 20.00.  January futures were up 17% as well closing at a slight discount to VIX at 22.35.  What stands out is January versus February action today.  February futures closed at 21.95 at a discount to January.  At least on the near end of the curve we have definite short term backwardation.  This is highlighted by the red circle on the left side of the chart below. 

One other thing stands out a bit for me on this graph.  Beyond the first couple of months we have a normal looking curve.  To me that means the VIX market considers the fiscal cliff a near term phenomena that may not get resolved in a day or two, but will be resolved sooner rather than later.  Markets are not always right and different people can interpret things differently, but that is one story being told by volatility going into a critical weekend.

Speaking of the weekend, I'll be gathering more info and covering the VIX markets as always starting this evening and running into tomorrow.  No sleep for politicians and no sleep for many traders either this weekend. 

Russell Rhoads
@russellrhoads

Dec 29 2012 VIX Curve.jpg
--------------------------------------------------------------------vége--------------------------

Kicsit szenzációhajhász módra gyakran szokták - a magyar (kereskedelmi) médiában is - a cím szerint aposztrofálni a VIX indexet, ami a valójában nem más mint a piaci konszenzus (árazás) az S&P 500-ban foglalt papírok következő 30 nap volatilitására vonatkozóan. Értéke az opciózható papírok opcióiba ágyazott volatilitást tükrözi. Amennyiben a piac a következő időszakban jelentős ármozgásra számít, akkor VIX emelkedik, ha piaci nyugalmat valószínűsítenek, akkor csökken az értéke.
A VIX valójában emelkedő árak mellett is csökken (innen nézve indokolt a félelem index kifejezés), ami azt eredményezi, hogy az opciók olcsóbbá válnak az elméleti árazáshoz képest. Ez egyfajta félreárazás. Az elméleti árat/volatilitást a historikus adatokból számítják, míg a piaci ár előretekintő.
Itt található VIX-nek egy értelmezése.
Jól látható az alábbi grafikonokon a két index ellentétes mozgása. 


Az azonban megállapítható, hogy rövid-középtávon érvényes ez, ugyanis VIX extrém nyugodt piaci környezetben sem igen megy 10 alá. Elméleti minimális értéke 0, amit soha nem ér el. Ha értéke eléri 20-t, az már növekvő feszültséget jelent. 40 fölött extrém ármozgást feltételeznek a következő időszakban.
Ezt persze a gyakorlat jellemzően nem igazolja vissza. Az árak nem esnek a végtelenségig. Az armageddont eddig mindig elhalasztották. Ha tehát VIX nem reagál emelkedéssel további áresésre, az már a fordulat korai jele. Ez még kombinálható pl. mozgó átlagokkal a biztosabb jelzés érdekében.
Hogyan lehet kihasználni VIX jelzéseit. Sokféleképpen. Egyik ilyen SnP irányára direkt kivetítés.

Másik lehetőség VIX mozgásának kihasználása. Ezt az indexet jellemzi a középértékhez való visszatérés. Mivel ez egy index, ebbe közvetlenül nem lehet befektetni. A határidős indexből viszont már létezik derivált eszköz, melyek értéke VIX opcióiban is visszaköszön. De ezeket az opciókat hagyjuk, messzire vezet ennek kitárgyalása.
VIX és annak határidős árfolyamának alakulására néhány példa:

Jól érzékelhető, hogyha a prompt volatilitás -VIX- alacsony, akkor előretekintve növekvő volatilitásra számít a piac (contango). Magas prompt volatilitást viszont a piac nem tart fenntarthatónak, ezért előre tekintve csökken (backwardation) az időben, visszatér az átlaghoz.
Fentebb írtam, hogy VIX-be nem lehet közvetlenül befektetni. Ez így van, de vannak VIX-nek deriváltjai, melyek használhatók pozíció fedezésére, de lehet velük közvetlenül is spekulálni.
Tudni kell, hogy a contnago lassan, de biztosan felemészti a long típusú VIX ETN-ket, míg a backwardation fordítva dolgozik.  Ellentétes a hatás az inverz ETN-k esetén. Hozzá tartozik még, hogy irodalom szerint az esetek 3/4 részében contango van.
Ezzel megvan minden olyan információ, mellyel el lehet kezdeni VIX deriváltakkal spekulálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése