2012. augusztus 25., szombat

Kötvények és kötvényalapok

Update 2012.12.02
Nincs mit tenni. A kötvények hozama történelni minimum körül tanyázik. Ez úgy érvényes az USA kötvényekre,
Historical Data Chart
mint a hazaiakra.

Az is érvényes mindkettőre, hogy negatív reálkamat alakult ki a másodpiacon. Ezt az eszközt - mármint az adósság elinflálását - US profi módon alkalmazta a múltban
Historical Data Chart

Talán nem lesz ez most sem másként. Befektetőként izgalmasabb a hazai (állam)kötvények hozamának alakulása. Komoly kötvénypiaci rali zajlott le az év folyamán (lsd. fent).
Mit lehet tenni jelen körülmények között?
  1. El kell felejteni a kötvénypiacot
  2. Éves KKJ még mindig reálhozamot ad
  3. Tőkegarantált rövid kötvényalap, ami hozamstagnáláskor, esetleges további kismértékű csökkenés esetén még mindig versenyképes lesz a bankbetétekkel. Hozamemelkedés esetén viszont eladható -nem lesz nominális csökkenés- és újra vásárolható, vagy hosszabb futamidejű kötvényre cserélhető.
----------Vége-------------------------------------------------------------------------------------


Update 2012.10.12
Az eredeti post elkészülte óta eltelt időben volt két MNB kamatvágás és javuló makrokörnyezettel találtuk szembe magunkat. Ennek eredményeként a hozam minden lejáratra erősen csökkent és most már a rövidebb végen negatív reálhozamokat találhatunk. A közelmúltban volt egy (második) kötvénypiac rali, ami sztem mostanra kifulladásközeli állapotba került (bár már ezt hittem korábban is, aztán megcáfolt az élet). A negatív reálhozam nem hiszem, hogy fenntartható lesz. Jelen körülmények között mindenesetre nem tartom jó ötletnek a kötvényalapokat, vagy államkötvény másodpiaci vásárlását.
 
Az év elején 9-10% hozammal vettem másodpiacon 4-6 éves lejáratra kötvényt. A hosszabb lejáratú kötvények árfolyama érzékenyebben reagál a hozamváltozásra.Ugyan most növekedett az árfolyamuk, de egyelőre úgy gondolom, hogy a vásárláskori hozamszintek ritkán haladják meg a januárit, ezért marad a porfólióban.

Vége-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez a terület is érdekel, ugyanis jól időzítve igen jól lehet vele keresni, viszonylag kis kockázat mellett.
A kötvényárfolyam és a kockázatmentes hozamszint között fordított az összefüggés.
Leegyszerűsítve:
  1. Minél magasabb az alapkamat, annál olcsóbban tudsz a másodlagos piacon kötvényt venni. Egyidejűleg a kötvényalapok árfolyama is csökken, azaz Optima-Maxima az OTP-nél olcsóbban vásárolható
  2. Minél nagyobb a kockázati éhség, annál kisebb lesz a kötvény hozama, növekszik az árfolyama és fordítva. 
  3. Pánik esetén a kötvények árfolyama esik, megugrik a hozamszint. Ez kihasználható legalább kétféleképpen.
    1. Pánik tombolása közepette kötvényalap vásárlása OTP-nél Optima, de inkább Maxima a hosszabb duration miatt. Optima mellett szól remegő kezűeknek a 90 nap utáni tőkevédettség és az, hogy azonnal, T napon teljesül. Maxima teljesülése T+3 nap.
    2. Állampapírok vétele a másodlagos piacon. Ez bankok internetes felületein közvetlenül megoldható T napi teljesítéssel. Ha állampapírt veszel, azt talán érdemes lejáratig megtartani megfelelő hozamszint melletti beszerzés esetén.
  4. A hosszabb futamidejű kötvények és hosszú futamidejű kötvényeket tartó kötvényalapok érzékenyebben reagálnak a kockázatmentes hozam változására. Következésképpen nagyobb az ingadozásuk.
Készítettem egy grafikont a rövid és hosszú futamidejű kötvényhozamokat reprezentáló indexek éves hozamának alakulásáról, kombinálva MNB alapkamattal. Az alapkamat változását előretoltam időben 1 évvel, hiszen az erre reagáló éves kötvényhozamba ekkorra épül be teljesen.
Az elmúlt időszak (mini)válságaira mindannyian emlékezünk, ami a kötvényhozamokban szépen leképeződött. A grafikonon ez egy évvel később látható teljes valójában.



Szépen visszaigazolja az ábra a fenti megállapítást, miszerint a hosszabb futamidejű kötvények érzékenyebbek a kamatszint változásra.
Jelenleg RMAX a történelmi minimum körül tanyázik, következésképpen nemigen érdemes további hozamesésre számítani.
Az elmúlt időszakban tanúi voltunk egy kötvénypiaci ralinak
Optima 24 hónapos hozama: 6.55%, 6 hónapos hozama 10,11%. Ez a szint nem tartható fenn tartósan, ezért gondolom helyesnek a várakozó álláspontot.
Én mindenesetre likvid tőkémet most pénzpiaci alapban tartom, várva a hozamemelkedésre.

Még néhány szó duration jelentőségéről:
Optima és Maxima 6 hónapos évesített hozamai
  10,11%      20,49%




További olvasnivaló a kötvényekről:
Kötvény
Magyar Gábor: Pénzügyi navigátor
Már nem feltétlen érvényes jelen körülmények között, de tanulságos: VG
Az első millióm
Állampapír
Állampapír II. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése